Uhkapeli ilmastolla kirja julkaistu – Lehdistötiedote

Lehdistötiedote

Kirja Ilmastonmuutoksen haasteista ja ydinvoimasta julkaistaan 11.3.2015.
Tiedote julkaisuvapaa 11.3.2015 klo 8:00.

Uhkapeli ilmastolla – Vaarantaako ydinvoiman vastustus maailman tulevaisuuden?
on ajatuksia herättävä, tiivis ja helppolukuinen kirja aikamme kenties suurimmasta haasteesta, ilmastonmuutoksesta, ja sen kenties kiistanalaisimmasta ja väärinymmärretyimmästä ratkaisukeinosta, ydinvoimasta.

Olemme käytännössä kaikilla mittareilla ilmastonmuutoksen hillinnässä jo pahasti myöhässä, ja menossa kohti pahenevaa katastrofia. Sen myötä vaarassa on niin ruuantuotanto, rannikkoalueiden kaupungit, planeetan tärkeimmät ekosysteemit kuin koko nykyisen sivilisaation tulevaisuuskin.

Ydinvoima on kiistatta ollut tähän mennessä ylivoimaisesti nopein keino vähentää päästöjä laajassa mittakaavassa. Lähes kaikki tutkijat ja asiantuntijajärjestöt ovat sitä mieltä, että muiden energialähteiden lisäksi tarvitsemme merkittävästi uutta ydinvoimaa. Optimistisimmatkin ydinvoiman pois valikoimista jättävät skenaariot ovat johtamassa meitä kohti tilannetta, jossa fossiilisten energianlähteiden polttaminen jatkuu ja ilmastonmuutos pahenee reilusti yli kriittisenä pidetyn kahden asteen lämpenemisrajan.

Uhkaavasta ja erittäin todennäköisestä katastrofista huolimatta ympäristöjärjestöt ja luonnonsuojelijat ovat aktiivisesti barrikadeilla vastustamassa ydinvoimaa. He vastustavat sitä siitäkin huolimatta, että se on tutkimusten ja tilastojen mukaan itse asiassa turvallisin tapamme tuottaa suuria määriä energiaa. Ydinjäteongelma on teknologian osalta ratkaistu jo vuosikymmeniä sitten. Mihin tahansa vähäpäästöiseen energian tuotantoon verrattuna ydinvoima on myös varsin kilpailukykyistä hinnaltaan, myös länsimaissa.

Mutta kuinka paljon näistä asioista puhutaan mediassa ja julkisuudessa? Mitä on ympäristöjärjestöjen jääräpäisen vastustuksen takana? Tietävätkö ne jotain mitä maailman tutkijat eivät tiedä, vai ovatko ne juuttuneet ydinaseiden vastustamisesta periytyneeseen atominpelkoon ja tulleet riippuvaiseksi sen levittämisestä?

***

Kirja julkaistaan keskiviikkona 11.3.2015 Helsingissä Bio Rexissä klo 17 alkaen järjestettävän ”Suuren energiaväittelyn” yhteydessä, jonka järjestäjinä ovat keskeiset ympäristöjärjestöt. Olemme tapahtuman yhteydessä jakamassa noin 300 ilmaiskappaletta kirjastamme tapahtumaan osallistujille osana ”Osta yksi – anna yksi” ennakkomyyntikampanjaamme.

Olemme haastateltavissa ja tavattavissa tapahtuman yhteydessä tai sitä ennen Helsingissä (yhteystiedot alla). Kirjan lehdistöversio on saatavissa PDF-muodossa pyydettäessä.

Kirja julkaistaan omakustanteena, ja sen tarkoitus on edistää riippumatonta ja asiapohjaista, tutkittuun tietoon perustuvaa energiakeskustelua Suomessa vaalien yhteydessä ja niiden jälkeen. Molemmat kirjoittajat ovat poliittisesti ja taloudellisesti sitoutumattomia tutkijoita ja aktivisteja. Rauli Partasen aikaisempi teos Suomi öljyn jälkeen oli ehdolla sekä Tieto-Finlandia- että Kanava-kirjallisuuspalkinnoille.

Kirjoittajien yhteystiedot:
Janne M. Korhonen, jmkorhonen@gmail.com, 041 501 8481
Rauli Partanen, raulipartanen@gmail.com, 050 560 3544

Kirjan tiedot
Nimi: Uhkapeli ilmastolla
Alaotsikko: vaarantaako ydinvoiman vastustus maailman tulevaisuuden?
Sivumäärä: 92
ISBN: 978-952-7139-01-1
Ovh: 12,9 euroa
Web: https://uhkapeli-ilmastolla.net/uhkapeli-ilmastolla/
Suuren energiaväittelyn tiedot: http://www.facebook.com/events/1403990873240297/

Kirjan takakannesta:
Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on saavutettu suuria voittoja. Julkisessa ilmastokeskustelussa niistä kuitenkin vaietaan. Onko syynä se, että nämä voitot on saavutettu ydinvoimalla?

Vaarallisen ilmastonmuutoksen torjunta vaatii maailman energiatuotannon muuttamista lähes päästöttömäksi vuoteen 2050 mennessä. Samaan aikaan energian kysyntä vain kasvaa, kun Maapallon väkiluku nousee ja miljardit köyhät tavoittelevat parempaa elintasoa. Kun lähes 87 prosenttia energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, on urakka valtava ja aikataulu erittäin tiukka. Kansainväliset asiantuntijaelimet ovat liki yksimielisiä siitä, että haasteesta selviäminen vaatii meitä käyttämään kaikkia korttejamme: uusiutuvaa energiaa, energian säästöä, hiilidioksidin talteenottoa – ja ydinvoimaa.

Samaan aikaan julkisessa keskustelussa vaikuttaa äänekäs mielipide, jonka mukaan ilmasto-ongelma ja köyhyys tulisi selättää yksin uusiutuvilla energianlähteillä ja energian säästöllä. Tässä kirjassa selvitetään, miten tämä mielipide perustuu tutkimusten valikoivalle lukemiselle, toiveille tekniikan ennen näkemättömästä kehityksestä ja leviämisnopeudesta, ja jopa tilastojen vääristelylle. Levittävätkö ydinvoiman vastustajat valikoimatonta tietoa päästöttömästä energiatuotannosta, haasteen mittavuudesta ja eritoten ydinvoimasta? Vai levittävätkö ne lähinnä pelkoa ja epävarmuutta, pelaten samalla planeetan ekosysteemit ja koko ihmiskunnan vaarantavaa uhkapeliä ilmastolla?

 

Advertisement

Mitä mieltä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s